Vuosi katukuvausta

Podin vuosi sitten lokakuussa syksyn ensimmäistä flunssaa. Kunnon kuumeflunssa kaatoi minut pariksi päiväksi sängyn pohjalle, josta jaksoi juuri ja juuri nousta tietokoneelle. Noiden parin päivän aikana potkaisin kesästä hautuneen blogi-idean käyntiin. Webhotelli, domainit jne. tuli hoidettua flunssasta huolimatta. Tiedän, ensimmäinen blogimerkintä on syyskuun puolelta, mutta internetissä kaikki on mahdollista ;).

Katukuvausta olin aloitellut jo kesällä, ja hankittuani Canonetin homma pääsi kunnolla vauhtiin. Vuosi on siis vaellettu pitkin Helsigin katuja, mitä on jäänyt käteen?

Ensinnäkin valtava määrä hienoja kokemuksia. Tavallisesti kuljemme Helsingin keskustassa katse tiukasti eteen suunnattuna, ja meillä helsinkiläisillä on aina mystinen kiire johonkin. Katukuvaaminen pakottaa avaamaan silmät, ja havannoimaan ympäristöä. Kaupungista avautuu aivan uudelainen näkökulma kun siellä liikkuu kameran kanssa.

Väittäisin, että olen kehittynyt valokuvaajana. Huomaan etsiväni etsiväni entistä tarkemmin hetkeä josta ottaa kuva. Olen pääsemässä merkityksettömien “ihminen kävelee kadulla” -kuvien yli. Haluan selkeästi, että kuvani herättää kysymyksiä. Usein ulkomaisilla keskustelupalstoilla puhutaan siitä miten katukuvan pitää “kertoa tarina”. En ole vielä sisäistänyt täydellisesti, miten saan kuvan kertomaan tarinan, mutta sen pitää edes herättää kysymksiä. Mitä tapahtuu? Miksi? Ketä?

Olen myös vuoden aikana oppinut kehittämään itse mv-filmit, tutustunut kasaan erilaisia filmikameroita ja käynyt mielenkiintoisia keskusteluja kaupungilla. Mutta mikä tärkeintä kiinnostus ja palo katukuvaukseen elää yhä. Tämä on sitä kuvaamista missä haluan kehittyä, ja oppia uutta.

Juuri nyt olen “kameroiden välillä”. Lähes epätoivoikseksi muuttunut keskikoonkameran etsintä on yhä käynnissä. Minulla on jälleen pöydällä uusi Kiev 60 -runko, joka lähtee huoltoon ensi viikolla. Nikon F2 kulkee edelleen laukussa, mutta muutamien Kievillä kuvattujen filmirullien jälkeen haluan kokeilla enemmän keskikoon formaattia. Neliskulmainen kuva vetää puoleensa.

Gallerioita kaipaaville tiedoksi: työn alla. Kuvaan, kehitän ja skannaan koko ajan. Sotkin kesällä kuvatut filmit, ja sen jälkeen gallerioiden kasaaminen kuukausittain on ollut vaikeaa. Tällä hetkellä on monta projektia menossa, kunhan marraskuussa helpottaa, palataan asiaan.

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *