Photowalk Tampere 2015

Katukuvaaja on hyvin väsynyt. Kesälomalla nukkumaanmeno vierähtää nopeasti seuraavan vuorokauden puolelle, ja unen laatu on mitä on mm. pihalla meluavien känniääliöiden takia. Mutta suurin syy väsymykseen ovat täneen Tampereella vietetyt neljä tuntia.

Huomasin jo viime kesänä aloitellessani katukuvausharrastusta, että Tampereen Valokuvausseura järjesti Photowalk-tapahtuman kesäkuussa. Tänä vuonna alkukesästä huomasin ilmoituksen tämän vuoden tapahtumasta, ja parin sähköpostin jälkeen syntyi päätös osallistumisesta.

Photowalk-tapahtumalla tarkoitetaan usein katukuvaukseen liittyvää tapahtumaa missä liikutaan ryhmässä tai erikseen kaupungilla kuvaamassa. Tapahtumaan voi liittyä yhtenäinen teema tai kilpailu, kuten Tampereen tapahtumassa, jossa osallistujille annetaan aiheet ja valitaan paras kuvaaja. Mistään tiukkapipoisesta kilpailusta ei kuitenkaan ole kyse.

Huonosti nukutun junamatkan jälkeen etsin tieni Tampereen pääkirjasto Metsoon, jossa kokoontuminen oli kello kymmenen. Alkuun Sirpa Virtanen kertoi yleisesti katukuvauksesta, mitä saa kuvata lain puitteissa, millainen olisi hyvä katukuva jne. Hieman harmittavasti kuvausaikaa kului esitystä kuunnellessa, mutta esitys oli täyttä asiaa varsinkin vähemmän kadulla kuvanneelle. Esityksen jälkeen saimme eteemme päivän aiheet:

  1. Minun Tampereeni
  2. Rytmi
  3. Diagonaali
  4. Tao silloin kun rauta on kuuma
  5. Vaihtelu virkistää
  6. Vastakohdat täydentävät toisiaan
  7. Ei kahta ilman kolmatta
  8. Aina roiskuu kun rapataan

Näistä 1-3 olivat pakollisia aiheita ja sananlaskuista 4-8 piti valita kolme. Jokaiseen aiheeseen sai tarjota kahta kuvaa. Kuvausaikaa oli kello kahteen, joten vajaassa neljässä tunnissa piti kuvata 12 huippuotosta (?).

Aiheista erityisesti ensimmäinen sai helsinkiläisen puntin tutisemaan, mutta lopulta pääsin haluamaani lopputulokseen Tampereen esittelyssä helsinkiläisen silmin. Rytmi ja diagonaali aiheuttivat päänvaivaa, erilaisia kolmioita kyllä löytyy kaupunkimaisemasta, mutta miten hyödyntää niitä? Sananlaskuista päädyin lopulta valitsemaan 4, 6 ja 7. Näistää ei kahta ilman kolmatta oli varmaan helpoin erikoisaiheista.

Koska tähän tapahtumaan ei filmikameralla ole asiaa, pohdin pitkään kameravalintaa. Oma Canon 7D ei vain tuntunut sopivalta kadulle, joten päädyin lainaamaan EOS M -peilittömän järjestelmäkameran. Olen ko. kameralla kuvannut pari kuvaa reissussa, mutta en esim. muistanut miten jäätävän pitkä viive kamerassa on tarkennuksen ja laukaisun välillä. Valinta oli kuitenkin tehty, ja kameran ehdoilla mentiin.

Tampere on mukavan kokoinen kaupunki katukuvaajan mielestä. Kolmessa tunnissa ehti hyvin kävellä keskustan päästä päähän ja poiketa hieman sivummallekin. En suunnitellut kuvia juurikaan etukäteen, vain ykkösaiheesta muodostin itselleni tarkan suunnitelman. Muut aiheet loksahtivat paikoilleen sitä mukaa kun kuvaustilanteita tuli eteen. Kameralle ei todellakaan otettu nopeita tilannekuvia, vaikka juuri henkilökuvat olisivatkin olleet ilmeisen toivottuja. Kun hieman ennen kahta tajusin kuvailevani Metson viereisessä puistossa puluja ja suihkulähdettä, oli aika siirtyä valitsemaan kuvat.

Olin käynyt kuvia läpi koko ajan (kameran akun kustannuksella, onneksi mukana oli toinen akku), ja minulla oli aika selkeä visio päässäni kun pääsin järjestäjien tietokoneen äärelle muistikortin kanssa. Kuvien valintaa ja nimeämiseen meni noin puolituntia. Monella kanssaosallistujalla näytti olevan haasteita kuvien valinnassa, ehkä valintaa kannattaisi pohtia jo kuvatessa, eikä luottaa liikaa tietokoneella tapahtuvaan kuvien selaamiseen.

Neljän aikaan Helsingin junaan istui varsin tyytyväinen katukuvaaja. Photowalk Tampere 2015 oli mukava ja rento tapahtuma, joka avasi uusia ajatuksia katukuvaamisesta. En ole koskaan aiemmin kuvannut annettujen aiheiden mukaan, itsensä voittaminen onkin se hienoin asia. Ehdottomasti osallistun photowalk-tapahtumaan Tampereella toisenkin kerran!

Osallistujien ottamat kuvat löytyvät Tampereen Valokuvausseuran sivuilta. Sivuille on nyt päivitetty myös tulokset. Voiton vei Anitta Vuorisola. Omalta osalta on todettava ettei hullumpi tulos, jäi parannettavaa ensi vuoteen.

Ja kaikille kesäkuun gallerian odottajille tiedoksi: saatte odottaa elokuuhu. Ei siksi, että katukuvaaja ei saisi mitään aikaan kesällä, vaan siksi, että olen onnellisesti sekoittanut kesä- ja heinäkuussa kuvatut filmit. En todellakaan tiedä milloin mikäkin kuva on kuvattu, niinpä teen yhdistelmägallerian heinäkuussa.

 

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *