#Stop

Galleria mielenilmauksesta Rautatientorilla 18.9 on julkaistu portfoliossa

Vietin perjantain 18.9 flunssasta ja vesisateesta huolimatta Helsingin keskustassa. Tähän oli kaksi syytä:

  1. teollisuuden alan liiton jäsenenä en voi hyväksyä sitä, että kilpailukykyloikka tehdään vain 12-13% palkansaajien toimesta. Jos leikataan, leikataan niin, että kaikki pääsevät osallisiksi työn hinnan halpuutuksesta.
  2. katukuvaajana en voinut jäädä kotiin kun tarjolla oli näin mielenkiintoinen tapahtuma.

Jätetään politiikka tämän blogin ulkopuolelle, ja keskitytään asiaan. Torstai oli flunssan kanssa taistellessa vaikea päivä, mutta päätin lähteä perjantaiaamuna liikkeelle jos yöllä saisi nukuttua ja aamulla ei olisi kuumetta. Kumpikin ehto täyttyi.

Tavoistani poiketen laadin löyhän suunnitelman miten toimia päivän aikana. Siirtyminen keskustaan tarkoitti saapumista Hakaniemeen. Koska Hakaniemen alueelle oli tulossa tilausajobusseja enemmänkin päätin olla paikalla ajoissa, ja seurata tilanteen kehittymistä. Ennakkotietojen mukaan liikenne ytimeen oli tarkoitus katkaista Kaisaniemessä klo 9.30. Tähtäsin siis tuohon aikaan Kaisaniemeen. Itse tapahtuman aikaan torilla liikkuminen saattaisi olla vaikeaa, joten kuvia olisi pyrittävä ottamaan heti torille saavuttua, ennen kuin paikka olisi täynnä ihmisiä.

Olin Hakaniemessä ennen yhdeksää aamulla. Hetken havainnoin jälkeen selvisi, että busseja kyllä saapui, mutta ne pysähtyivät sinne tänne pitkin torin laitoja. Oli mahdotonta juosta jokaisen bussin perässä. Ihmisiä näytti virtaavan kohti Paasivuoren puistikkoa. Sieltä Nyrkkeilijät patsaan ympäriltä löytyikin Paperiliiton teltta ja soppatykki. Parit kuvat filmille, ja matka jatkui kohti Kaisaniemeä.

Puoli kymmenen ja kymmenen välillä Kaisaniemessä ei tapahtunut mitään. Ellei yhden poliisipartion autossa istuskelua ja yhden moottoripyöräpoliisin cruisailua lasketa sellaiseksi. Matka jatkui siis kohti toria. Vielä puoliyhdentoista aikaan torilla oli hyvin tilaa. Torin täyttyminen alkoi vasta lähellä yhtätoista ja heti sen jälkeen kun ihmmismassat saapuivat kunnon vesisateessa paikalle.

Sade rajoitti jonkin verran kuvaamista, kamera oli pakko laittaa suojaan. Mutta noin puolet mielenilmauksen ajasta pystyi kuvaamaan. Oletetusti liikkuminen torilla oli vaikeaa, mutta ihmisten välissä luovimalla sekin onnistui. Karmea sää haittasi tehokkaasti kuvaamista, klassinen 5.6 aukko oli kovin käytössä, pitkistä suljinnopeuksista puhumattakaan. Pyrin siis ottamaan lähikuvia, tai tallentamaan sellaisia tilanteita joissa syväterävyyden kanssa pystyi elämään.

Torilla oli paljon ihmisiä kameroiden kanssa. Puhumattakaan kaikista niistä kännyköillä otetuista kuvista. En tiedä onnistuinko kuvaamaan enemmän “katukuvaajan” näkökulmalla. Ehkä yritin hakea sellaista vanhanaikaista työväenliike-näkökulmaa, mutta tiedä sitten näkyykö se lopputloksessa. Omasta mielestäni mustavalkoisuus ainakin toimii tämän tyyppisissä kuvissa.

Päällimmäiseksi tapahtumasta jäi tunne, että näin massiivista tilannetta ei voi yksittäinen katukuvaaja hallita mitenkään. Ehkä tiukempi suunnittelu auttaisi, tai sitten on keskityttävä johonkin osa-alueeseen. Toki nytkin seisoessani työkavereiden kanssa väkijoukon keskellä, sain ympäriltäni monia erilaisia kuvia. Ehkä päätön juoksentelu pitkin aluetta ei sittenkään ole tärkeintä? Mielenosoittajien saapumisesta olisi ehkä saanut parempia kuvia, jos olisi mennyt vastaan aamujunia?

Jos joku kiinnostuu noista gallerian kuvista… Muistutan, että ne ovat tekijänoikeuden suojaamia. Minuun saa yhteyttä joko jättämällä kommentin tähän postaukseen (ei tule näkyviin automaattisesti), tai lähettämällä sähköpostia blogi@streetphoto.fi. Kommentilla saa nopeimmin kiinni.

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *