Opas upeisiin valokuviin?

Read This If You Want to Take Great Photographs (Henry Carroll, Laurence King Publishing Ltd., 2014).

Ärsyttävä tihkusade tekee syyspäivän harmaudesta entistäkin ikävämpää. Tällaisina päivinä on parasta istahtaa sohvalle kirjan kanssa ja kaivaa viltti esiin. Hankin Henry Carrollin kirjan jo alkusyksystä. En ole sitä ehtinyt ajatuksella aiemmin lukemaan, vaikka se onkin pyörinyt laukun pohjalla.

Kuvausharrastuksen kasvu on tuonut markkinoille paljon aloittelijoille suunnattuja kuvausoppaita. Tähän markkinarakoon tämäkin kirja iskee. Se ei kuitenkaan ole aivan perinteinen kuvausopas joka opettaisi kädestä pitäen valokuvauksen teknistä puolta. Kuvaavaa kirjan lähestymistavalle on että ensimmäinen viidestä luvusta on nimeltään Composition.

Kirja siis alkaa sommittelun perusteista, tekniikkaan päästään seuraavassa Exposure luvussa. Kirjassa ei hävetä liputtaa kameroiden automaattitoimintojen puolesta, päinvastoin. Seuraavaksi käsitellään valoa luvussa Light. Neljäs luku Lenses pureutuu erilaisiin objektiiveihin. Viides ja viimeinen luku on nimeltään Seeing. Viimeisen luvun ensimmäisellä sivulla kiteytetään luvun, ja ehkä koko kirjan anti mainiosti: If you want to take great pictures, ones that really stand out from the crowd, you need to stop looking and start seeing.

Nopeasti ajateltuna kirjaa voisi pitää yksinkertaisena yrityksenä opettaa “taidekuvausta”. Vaikka en ehkä enää ole perusoppaan kohderyhmää, tunnistan kyllä itseni. Opittuani aukon, suljinnopeuden, syväterävyyden jne. perusteet, en juurikaan jaksanut kiinnostua valokuvauksen tekniikasta. Valokuvaus on minulle selkeästi luovaa tekemistä kuin pilkun tarkkaa puuhastelua. Tämä kirja sopii ehkä premmin juuri tällaiseen ajattelutapaan. Joka tapauksessa jokaisen ennakkoluulottoman aloittelevan kuvaajan kanttaisi lukea tämä 128 sivuinen kirja. Ja löytyy kirjasta ajattelemisen aihetta pidempäänkin kuvanneelle.

Kirjan voi hankkia Suomesta ainakin Bookysta ja Akateemisesta. Ulkomailta esim. Amazonista ja Book Depositorysta

Kustantajan sivu/kauppa.

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *