Musta & Valkoinen

Toisinaan törmää kiivaisiin keskusteluihin siitä kumpi on parempi: väri- vai mustavalkokuva. Tällainen keskustelu on yhtä hedälmällistä kuin munasta ja kanasta väittely. Kummallakin kuvaustavalla on omat puolensa ja käyttökohteensa. Olet nyt kuitenkin lukemassa blogia ja sivua jotka ovat täysin mustavalkoisia. Ehkä on paikallaan avata vähän omia ajatuksia siitä miksi kaikki näyttää niin harmaalta.

Aluksi on hyvä todeta, että kuvaan paljon värikuvia, suurin osa ottamistani valokuvista on “normaaleja” värillisiä digikuvia. Mutta katukuva on minun pääni sisällä mustavalkoinen. Liikkuessani kameran kanssa kadulla, huomaan jatkuvasti oppivani ajattelemaan kuvia mustavalkoisina. Etsimään ja huomaamaan varjoja, kontrasteja, tilanteita jotka toimivat mustavalkoisina.

Olen ollut kiinnostunut mustavalkokuvista lähes niin kauan kun olen harrastanut valokuvaamista. Katukuvauksessa löytyy sellainen kanava joka mahdollistaa mustavalkokuvan päälinjana. Muut kuvausharrastukseni ovat sellaisia, että pelkät mustavalkokuvat eivät ole mahdollisia.

Törmäsin jossain viisauteen joka suomeksi menisi jotenkin näin: kun kuvaa värille, kuvaa ihmisen vaatteita. Kun kuvaa mustavalkoista, kuvaa ihmisen sielua. Ihan näin runolliseen ja korkalentoiseen ajatteluun en ehkä taivu, mutta on tuossa ajatuksessa perääkin. Mustavalkokuva tuntuu korostavan usein kuvan keskeisiä asioita. Ainakin minun on helpompi keskittyä mustavalkokuvassa olennaiseen.

Loppupeleissä pitää kuitenkin muistaa, ettei ole vain munaa tai kanaa, kumpikin on olemassa, ja on tarpeellinen. Itseään ei pidä lukita lopullisesti mihinkään osaan kanalaa.

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *