Katukuvaajan laukku

Miehen piti elää lähes nelikymppiseksi ennen kuin iski elämän ensimmäinen laukkukriisi.

Erilaisia laukkuja löytyy eteisestäni kasapäin:

 • kameroille Thinktankin Urban Disguise, joka on palvellut monta vuotta
 • kameroille iäisyyden vanha Lowepron kamerareppu, fillarireissuja varten
 • arkikäytössä vaimonhakkaajapaitakaupasta ostettu Mil-Tecin olkalukku

Miten yhdistää nämä kaksi laukkutyyppiä? Katu-uskottavalla tavalla? Mikä on katu-uskottava kamerankantoväline? Huokaus, kriisi.

Minulle tärkeää katukuvauksessa on olla näyttämättä valokuvaajalta. Julkisella paikalla valokuvia ottaessa paras toimintatapa on ottaa avoimesti valokuvia. Ei mitään hämärää kulman takaa kuvaamisia, tai teleobjektiivin kanssa heilumisia. Näyttää reilusti, että ottaa valokuvan, ja mitä on tekemässä. Tätä ei mielestäni voi painottaa liikaa, avoin toiminta vähentää epäluuloja katukuvaamista kohtaan.

Haluan sulautua mahdollisimman paljon ympäristöön, ja välttää “ammattikuvaaja”-fiilistä. Ihmiset kun tahtovat vältellä tällaisia tilanteita. Katu-uskottavakuvaus-look on siis mielestäni kadulle sulautuva järkevää kameraa rannehihnassa kantava kuvaaja.

Tämä periaate on koetuksella kun olen entistä enemmän kiinnostunut keskikoon kameroista. Hankin Kiev 60 -kameran, ja se on iso! Normaalina arkipäivänä olkalukussani kulkee Nikon F2 -runko, iPad, puhelin, sateeenvarjo, mahdollisesti eväät, erilaisia papereita, muistikirja jne. Tämä yhdistelmä toimii, Nikon on otettavissa esiin nopeasti, ja kaikki mahtuu mukaan.

Tilanne muuttuu kun nykyisiin laukkuun alkaa tunkea Kiev-kameraa. Nikonin ja Kievin saa kyllä mahtumaan mukaan yhtäaikaa, mutta silloin iPad on jätettävä pois. Ja ei laukkua mitenkään käytännölliseksi voi kutsua. Pelkkää Kieviä ei kannata pitää mukana, filmille mahtuu 13 kuvaa, ja kamera ei ole mikään pikakuvauslaite, joka tempaistaan laukusta ja heitetään kuva bussin ikkunasta.

Pitäisi siis löytää laukku joka olisi:

 1. toimiva jokapäiväisessä käytössä muutenkin kuin kameralukkuna
 2. sinne mahtuisi yhtäaikaa turvallisesti ja käytännöllisesti kaksi kameraa
 3. ei näytä kameralaukulta
 4. miellyttää (omaa) silmää

Tällaista ei ole tullut vastaan. Sitkeä etsiminen jatkuu. Mutta olisi mielenkiintoista kuulla miten muut ovat ratkaisseet laukkukysymyksen. Kommenttilaatikko on tuossa alapuolella, anna kuulua omasta laukustasi.

Arkistot

4 Comments

 1. 28.11.2015
  Reply

  Oma kuljetuskapasiteetti on kunnossa Fstop Millar Bandon, johon mahtuu m43, pari objektiivia, tabletti, vesipullo, lompakko, kartta jne… Kiev-käyttöön on kyllä liian pieni. Monia ärsyttää sen vieläkin liian suuri koko. Ainakin jos käy reissuilla museoissa. En kuvaa tauluja, mutta on noissa paikoissa usein muutakin tallennettavaa. Monessa paikassa laukun max koko on noin A4. Laukku pitää jättää narikkaan ja jos haluat kuvata, tehdä muistiinpanoja ja turvata omaisuuden niin siirrät tavarat taskuihin. Laukun sisällä pitäisikin siis olla vielä pussukka. No, onhan pienempiäkin kameroita ja kännykkäkin keksitty.

  • Juha
   30.11.2015
   Reply

   Kiev on iso kamera. Kokoa on vaikea tajuta ennen kuin sen saa ensimmäistä kertaa käteen. Fstop on minulle kokonaan uusi tuttavuus. laukun koolla on siis väliä muussakin kuin katukuvauksessa. Ärsyttävää, että joka paikassaa on omat sääntönsä, ja ikinä ei voi tietää minkä kokoisen laukun mihinkin saa viedä mukanaan.

 2. Kirmo Wilén
  28.11.2015
  Reply

  Varsin ahkerasti olen viimeiset vuodet reissannut erityisesti Aasian suunnalla; Kiina ja Filippiinit ja mukana Think Tank Photo Retrospective 20 Pinestone. Useamman kerran porukat kuvitelleet sen olevan vaan joku halpis laukku ja sen todellinen sisältö siis hyvin piilossa. Tavaraa saan pakattua siihen tosi paljon ja sitten paikan päällä otan mukaan sen mitöä kulloinkin tarvitsen. Edelleen tosi siistin näköinen vaikka on tosi paljon ollut käytössä ja paikat ei siellä Aasiassa ole aina niitä siisteimpiä. Pinetä parannettavaa siihenkin toki on jäänyt. Suosittelen lämpimästi.

  • Juha
   30.11.2015
   Reply

   Mulla on tosiaaan ollut vuosia käytösssä tuo ThinkTankin Urban Disguise, ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Ja ihan sama havainto: laukku on yhä siistin näköinen/ehjä, vaikka sen kanssa on reissattu vaikka missä.

   Pitää tutkia tuota Pinestonea tarkemmin, ei vaikuta yhtään hullummalta vaihtoehdolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *