Pointteja katukuvauksesta

Twitterissä nostin esiin Digital Photography Schoolin artikkelin 103 Things I’ve Learned About Street Photography. Artikkelin on kirjoittanut Eric Kim.

Artikkelissa on listattuna monta hyvää asiaa ja pointtia katukuvauksesta. Ehkä jokaista kohtaa ei kannata käydä tässä läpi, ehkä teillä lukijoilla on muutakin tekemistä. Mutta nostan seuraavassa muutaman kohdan artikkelista, ja rohkenen niitä kommentoida omalla kokemuksellani.

A street photograph without emotion is dead. Millainen kuva on sellainen jossa ei ole mitään tunnetta mukana? Kuva joka ei herätä katsojassa mitään tunnetta, on kuollut? Mutta olen kyllä huomannut omia katukuvia katsellessani, että kuva jossa on voimakas tunnelataus, toimivat hyvin.

Wait at least 6 months to a year before uploading your images to the Internet, to truly understand if is a good photograph or not. Rikon tätä ohjetta tässä blogissa surutta. Olen siitä pahoillani.

A great street photograph needs strong content (what’s inside the frame) and form (composition).  Tämä on tärkeä asia. Kuvatessa pitäisi aina muistaa ajatella mitä kuvaa. Katukuva ei ole vain ihminen (ihmisiä) kävelemässä kadulla, kuvassa pitää olla myös jokin jännite tai muu juttu. Helppo asia kirjoittaa tähän, vaikea asia toteuttaa kadulla.

Cheesy titles in street photographs don’t make them any better. Cheesy-termillä tarkoitettanee tässä ylitsevuotavan epäaitoa. Kun aloittelin katukuvausta huomasin, että minun oli vaikea keksi kuvilleni nimiä. Aikani asiaa pohdittuani totesin ettei nimeämiselle ole tarvetta. En aio antaa katukuvilleni nimiä kuin tilanteessa jossa se on välttämätöntä. Esimerkiksi tämän postauksen otsikkokuva. Minä tiedän siitä yhtä paljon kuin kuvan katsoja, mitä voisin antaa lisää nimeämällä kuvan jotenkin?

Always carry a camera with you. Tämän asian sisäistäminen on ollut yksi tärkeimmistä asioista katukuvauksen opettelussa. Se, että kamera seuraa koko ajan mukana, vaatii myös kaluston uudelleen miettimistä. Kameran on oltava sellainen, että se on helppo pitää mukana, ja kaivaa esiin vaikka vain tuttua työmatkaa kävellessä.

You will find the best street photography opportunities in the least expected places. Niin totta! Olen ehtinyt jo oppimaan tämän kantapään kautta monta kertaa. Ja tähän liittyen, lue edellinen kohta.

After taking a photo of a stranger, make it a rule to look at them, smile, and say thank you. Henkilökohtaisesti en pidä “salaa” otettua kuvaa todellisena katukuvana. Minusta katukuvaajan ei tarvitse vaikuttaa kuvaustilanteeseen tai kuvattaviin, mutta kaikki mitä kadulla teen on avointa. Kannan kameraa reilusti näkyvillä, en piilottele sitä, että olen ottamassa kuvaa. Ja jos syntyy kontakti kuvattavan kanssa, kiitän tai edes heilautan kättäni kiitokseksi.

 

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *