Heijastuksen paluu

Vuoden viimeiset kuukaudet ovat synkkää aikaa. Tuota lausetta ei haluaisi kirjoittaa paria päivää ennen joulua, mutta kyllä me kaikki helsinkiläiset tiedämme millainen sää täällä on vallinnut viime aikoina. Olen tosin vilpittömästi onnellinen, että sade on tullut vetenä, en halua ajatella mitä tässä kaupungissa tapahtuisi, jos kaikki marras- ja joulukuun sade olisi tullut lumena.

Katukuvaaja joutuu uusien haasteiden eteen kun sää käy harmaaksi, ja vähäinenkin valo karkaa pilvien taakse. Loppuvuoden pimeinä iltoina sitä hetkellisesti harkitsee siirtymistä digiin kadullakin, ISO400-filmi kamerassa tuntuu yksinkertaisesti riittämättömältä. Filmikuvaajan vaihtoehdot ovat vähissä. Aina voi hankkia ISO800-filmiä, tai valottaa filmin suuremman ISOn mukaan ja prässätä se kehitettäessä.

Tai sitten on vain hakeuduttava sinne missä on valoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sisätiloja. Tässä vaiheessa hyvä kertailla julkisen paikan määritelmää. Suurin osa tiloista joihin esim. Helsingin keskustassa pääsee vapaasti on julkista tilaa. Mutta jos sinua pyydetään lopettamaan kuvaaminen/poistumaan, on hyvä miettiä aloittaako hedelmättömän väittelyn laista, vai suuntaako uusille kuvauspaikoille.

Olen kuvannut tänä syksynä jonkin verran Helsingin rautatieaseman sisätiloissa. Lähinnä sen takia, että olen matkoillani sattunut kulkemaan aseman läpi. Pelkästään kuvaamiselle pyhitettyä aikaa on ollut parina viime kuukautena vähän, katukuvat on tullut otettua työmatkojen yms. yhteydessä. Asemalla olen saanut kuvata rauhassa. Katukuvaaja ei laita pystyyn isoa kuvaussessiota, vaan ottaa kuvan, ja jatkaa matkaansa eteenpäin.

Yksi mahdollisuus pimeinä hetkinä on kuvata heijastuksia. Huomaan hakeutuvani heijastavien pintojen ääreen tilanteessa missä suljinajat alkavat olla liian pitkiä liikkeen pysäyttämiseen. Näyteikkunat, mainokset, pysäkkikatokset… Monista paikoista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Lasipinnat toimivat parhaassa tapauksessa lähes peilin tavoin. Rajaus ja tarkennus johonkin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan, tai asetelmaan ja odottamaan, että ikkunasta heijastuu ohi kävelevä ihminen tms. Tai sitten vain leikittelee heijastuksilla ja asetelmilla.

Tässä on yksi esimerkki tältä syksyltä. Vaihteeksi värikuva…

IMG_20151208_0022x

Tämän postauksen myötä toivotan teille kaikille Streephoto.fi:n seuraajille Hyvää Joulua!

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *