Adams: Camera

Ensi alkuun mainostan Twitter-tiliäni. Streetphoto.fi löytyy Twitteristä yllättävällä tunnuksella @streetphotofi. Sadan seuraajan raja meni rikki tällä viikolla, kaikki katukuvauksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Poden talven kolmatta flunssaa. Kun ei voi muuta kuin maata, jää aikaa räkimisen ohella lukemiseen. Päättömän nettisurffailun seurauksena päädyin blogiin, josta sai ladattua pdf-muodossa valokuvauskirjoja. Sieltä iPadille siityi Ansel Adamsin Camera niminen kirja. Sanottakoon tässä vaiheessa, että huomattuani kyseessä olevan “ihan oikean” kirjan, joka oli vielä täyttä asiaa, päädyin ostamaan kirjan Ebaysta. Netistä lataamani hämärä pdf-kopio lienee siis sovitettu, enkä myöskään aio antaa tässä tuota latauslinkkiä.

Mutta kuka Ansel Adams? Ansel Adams (1902-1984) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti maisemakuvistaan. San Franciscossa syntynyt Adams teki elämäntyönsä pääasiassa USA:n länsiosissa, ja erityisesti Yosemiten kansallispuistossa. Adams sai ensimmäisen kameransa vuonna 1916, samana vuonna hän vieraili ensimmäistä kertaa Yosemiten kansallispuistossa.

Valokuvaus vei nuoren miehen pian mennessään, siitä tuli hänen pääasiallinen ammattinsa 1920-luvun alussa. Seuraavan reilun 20 vuoden aikana Adams paitsi kasvoi valokuvaajana, myös kehittyi erittäin taitavaksi valokuvauksen tekniikan hallitsijaksi. Adams käytti pääasiassa ison filmikoon kameroita. Kuvien pikkutarkassa suunnittelussa korostuivat ajoitus ympäristön ja olosuhteiden kanssa, terävyys, valon ja varjojen hallinta aina kuvan vedostamiseen saakka.

Adamsin työskentelyyn voi tutustua esim. tämän vuodelta 1958 olevan elokuvan välityksellä.

Miksi sitten 2010-luvun katukuvaaja on innoissaan 70 vuotta sitten kulta-aikaansa eläneestä maisemavalokuvaajasta? Yksinkertaisesti siksi, että lukuisten valokuvakirjojen lisäksi Adams toimitti kattavan sarjan valokuvauksen perusteista. Vuosina 1948-50 ilmestyi kolme kirjaa:

  • Camera and Lens: The Creative Approach (The Camera)
  • The Negative: Exposure and Development (The negative)
  • The Print: Contact Printing and Enlarging (the print)

Suluissa kirjan nimen perässä myöhemmin kirjoista otettujen täydennettyjen painosten nimet. Nämä kolme kirjaa kattavat käytännössä kaiken mitä filmikuvaajan ja vedostajan tarvitsee tietää.

Näistä kirjoista olen siis lukenut The Cameraa. Kirja käy läpi erilaiset kameratyypit alkaen neulanreikäkamerasta(!) aina ison koon kameroihin. Samalla tarkkudella syvennytään objektiiveihin ja sulkimiin. Vaikka kirja on kirjoitettu aikana jolloin digikamera oli kaukana tulevaisuudessa, kannattaa sen läpikahlaaminen myös tänä päivänä. Yleisesti kuvaamiseen, objektiiveihin ja kuvan säätämiseen liittyvät asiat pätevät ihan samalla tavalla digikameroiden kanssa.

Saan kirjan luettua viikonlopuksi, toivottavasti tämä lentsu helpottaa myös siihen mennässä. Viikonlopuksi on luvattu kelvollista säätä, jos sitä vaikka kykenisi lähtemään liikkeelle kameran kanssa…

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *