Banaani

Tämä blogimerkintä kuuluu sarjaan “kaikkea sitä tapahtuu”. Iltapäivälehdet kiljuivat sunnuntai-iltana sumusta, tuosta uskomattomasta sääilmiöstä… Sumua oli vielä havaittavissa maanantaiaamuna, kun katukuvaaja hyppäsi bussista Rautatientorilla. Koska junan lähtöön oli reilusti aikaa, päätin kiertää aseman kaikessa rauhassa kameran kanssa. Yllätys oli melkoinen kun kaivoin Nikonin esiin laukusta ja yritin laittaa säätöjä kohdalleen. Suljinnopeuden valintakiekko ei liikkunut. Ei liikkunut vaikka käytin lähes sopimattoman paljon voimaa.

Katukuvaajalla saattoi olla viime perjantaina töissä eväänä banaani. Banaani joka jäi lopulta syömättä. Työpäivän lopussa huomasin banaanin “räjähtäneen” laukussa, mm. kameran yläosa oli painunut osittain banaanin kuoren läpi. Näin siinä kai käy kun kanniskelee koko omaisuuttaan yksiosastoisessa olkalaukussa. Puhdistin nopeasti suurimmat banaanin jäämät kamerasta, ajatuksella putsata loput kotona. Arvatkaa muistinko? Siinä sitä seistiin kolme päivää myöhemmin jumissa oleva kamera kourassa.

Lähempi tutkiminen paljasti ongelman olevan vain suljinnopeuden valintakiekossa. Kaikki muu kamerassa toimi moitteetta. Kiekko ei tosiaan hievahtanutkaan vaikka käytti voimaa.

IMG_6639

Pähkäilin asiaa hetken, ja kaivoin kaapista esiin spriipullon. Sekoitin priistä ja vedestä 50/50 seoksen ja irroitin etsimen kamerasta.

IMG_6633

Kävin kiekon kimppuun pumpulipuikoin ja hammastikuin varustautuneena. Yllättävän kauan kiekon ja etsimen väliä sai liotella ennen kuin kiekko alkoi pyöriä. Loput orgaaniset jäämät pois kiekon alta hammastikulla, ja Nikon on jälleen valmis uusiin seikkailuihin.

IMG_6636

IMG_6627

Toivottavasti sprii ei ollut liian kovaa liuotinta, vaikka en usko tuossa etsimessä kovin paljoa rasvattuja kohteita olevankaan. Pelkonahan tällaisessa puhdistusoperaatiossa on se, että tulee poistaneeksi myös hyödylliset rasvat kameran osista.

Nikon F2 tuntuu edelleen mainiolta kameralta. Kuvissa näkyvän elämää nähneen DP-2-etsimen tilalle on hakusessa vanhempi DP-1. Siinä olisi etsimen päällä viisarinäyttö noiden kahden ledin sijaan. Viisaria olisi helpompi lukea ulkona liikkuessa, ei aina tarvitsisi tarkastaa valotusta etsimestä. Nikon on oman blogimerkinnän arvoinen, palataan siis asiaan. Siihen saakka voimme pohtia oliko tällä tarinalla opetus? “Mieti mihin banaanisi tunget”?

Arkistot

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *